Szarvasgombás burgonya gratin

Amióta csak szarvasgombászom, egy örök dilemma, hogy a szarvasgombát lehet-e/szabad-e sütni-főzni (hőkezelni), vagy nem.
A tanulmányaim alapján a szarvasgomba 50-60 Celsius fok fölött elveszíti az aromáját, és így értéktelenné válik. Ezzel szemben nem egy francia recept – de, hogy ne menjünk ilyen messzire Váncsa István recept is – úgy használja, ahogy azt elvileg nem szabad. Tehát hőkezeli. (Olyan mélységekbe most inkább bele sem megyek, hogy a hazai szabályozás szerint a Fehér szarvasgombának kötelező a hőkezelése, mert anélkül okozhat emésztőszervi panaszokat, és ez a Fehér szarvasgomba – ami nem is valódi szarvasgomba – nem tévesztendő össze az angol nyelvterületről ismert White truffel-el, amit mi itthon Isztriai szarvasgombának nevezünk…)
Szóval a kíváncsiság győzött, és mivel szeretünk sütni-főzni, és a kísérletezéshez a megfelelő alapanyagokkal is rendelkezünk, így végül sikerült egy olyan ételt összehozni, amiben a hőkezelés mellett is megmaradt a szarvasgomba aromája.

Ennyit az előzményekről, lássuk, hogyan készült az étel:
Hozzávalók két bazi nagy adaghoz (ha ezt betolod, más már nem fér mellé, szóval elég lehet ez 4 főnek is akár)
1 kg burgonya, 0,5 cm vastag karikákra vágva
2 dl tejszín
1 tojás 
Só, bors 
30-40 gramm szarvasgomba 
25 gramm parmezán sajt

A felkarikázott burgonyát majdnem megfőztük (D. szavaival élve “testépítő gumimaci szerűen ruganyos”), aztán szépen egymás mellé kell rétegezni (ha most azt írom, hogy függőlegesen kell rétegezni, akkor csak én gondolom azt, hogy mindenki a józan állapotra fog asszociálni?), miközben megszórjuk reszelt parmezánnal, reszelt szarvasgombával, és még sózzuk is. És ezt kell aztán nyakon loccsintani a tejszínből, tojásból, sóból, borsból, parmezánból és szarvasgombából kikevert “lutyfusszal”. Ha még maradt, akkor tehetünk a tetejére is egy kis parmezánt.
És ezzel a konyhai munka érdemi része el is készült. 170-180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és kb 25-30 perc alatt készre sütjük.
A tálaláshoz a díszítő értéke miatt érdemes még tartogatni egy kis szarvasgombát, szerintem egész jól néz ki.

Ha kóstolnál nálunk valami szarvasgombásat: