ERDŐKERT Konyha – ha enni szeretnél nálam

Bár elvileg már jó ideje létezik, a gyakorlati megvalósítás néhány alkalomtól eltekintve még váratott magára. De most már itt van, fogadjátok szeretettel az ERDŐKERT falusi vendégasztal szolgáltatását, az ERDŐKERT Konyhát. De először is, mi az a falusi vendégasztal?A falusi vendégasztal szolgáltatás, amikor a kistermelő saját termékeit (szükség szerint kiegészítve más kistermelő termékeivel) felhasználva látja vendégül …

Szarvasgombás burgonya gratin

Amióta csak szarvasgombászom, egy örök dilemma, hogy a szarvasgombát lehet-e/szabad-e sütni-főzni (hőkezelni), vagy nem.A tanulmányaim alapján a szarvasgomba 50-60 Celsius fok fölött elveszíti az aromáját, és így értéktelenné válik. Ezzel szemben nem egy francia recept - de, hogy ne menjünk ilyen messzire Váncsa István recept is - úgy használja, ahogy azt elvileg nem szabad. Tehát …

Szarvasgomba

Sokakat vonz a szarvasgombák misztikus világa, általában mégis keveset tudunk róluk. Évszázadok óta az étkezések egyik különlegessége, régebbi korokban főúri kiváltságnak számított a szarvasgomba fogyasztása. Ma már azonban bárki számára elérhető. A szarvasgombákat kizárólag képzett kutyákkal keresik (régen disznókkal kerestették) vizsgázott, gyűjtési engedéllyel rendelkező szarvasgombászok. Hazánkban 7 szarvasgombafaj gyűjthető és árusítható. Megfelelő körülmények között akár …

Szarvasgombás omlett

Különleges alapanyag látványos tálalásban, és még csak nem is túl bonyolult? Csinálj Te is szarvasgombás omlett! Hozzávalók 1 adaghoz: 2 db tojás 1 ek olaj csipet só 3-5 g parmezán kb 5 g szarvasgomba Elkészítési idő: kb 10 perc A két tojást a sóval és olajjal hígra fel kell verni, és már mehet is az …

Vargánya

A vargánya az egyik legkeresettebb gomba a piacokon, nem véletlenül. Különleges íze, aromája miatt sokan szeretik, de mesterséges módon ez a gomba nem termeszthető. Jól tartósítható viszont szárítással, így a termőszezonon kívül is élvezhetjük ételeinkben. A vargánya konyhai felhasználásánál ne legyünk telhetetlenek, mert az erős aroma akár kellemetlenné is teheti az ételt. Lehetőleg kis mennyiségben, …

Sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides)

A Sötét trombitagomba megfelelő időjárási és környezeti feltételek esetén tömegesen megjelenő, lomberdei gombafaj. 5-10 cm magas, teljes egészében tölcséres termőtestei már a nyár közepén megjelenhetnek, de igazán ősszel lehet belőle sokat találni. Színe a világos szürkétől a barnásszürkén át a feketéig változhat. Frissen gyűjtve nincs különösebben erős illata vagy íze, szárítmánya azonban már sokkal intenzívebb. …

Töltött őzlábgombafejek

Avagy a legjobb dolog, ami az őzlábgombával történhet. A Nagy őzlábgomba, illetve a Piruló őzlábgomba fiatal termőtestét, amikor a kalap még nem "terül" ki, dobverőnek nevezzük. Ilyenkor a gomba kalapja kitűnő alanyként szolgál arra, hogy mindenféle jóval megtöltsük. A töltelék bármi (ehető) dolog lehet, arra ügyeljünk, hogy túl intenzív ízekkel ne nyomjuk el az őzlábgomba …

Sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus)

A Sárga gévagomba egy tavasztól őszig megtalálható, látványos megjelenésű taplógombafaj. Általában két fő termőideje van egy évben: május-június, illetve szeptember-október. Termőtestei 10-40 cm nagyra is megnőnek, és már messziről észrevehetők a fák törzsén. A termőtest csak fiatalon fogyasztható, később már sem az állaga, sem az íze nem teszi fogyasztásra alkalmassá. A Sárga gévagomba az egyik …

Rostonsült gévagomba

Rostonsült gévagomba Idén (a következő évszázadok olvasói számára: most 2014-et írunk) kicsit korábban köszöntött ránk a Sárga gévagomba szezon, mint az szokásos, így hamarabb is részesülünk ennek a különleges gombának az élvezeti értékéből. Ki is használjuk a lehetőséget, így több különböző formában is az asztalra került már. Elsőként az egyik legegyszerűbb elkészítési módot választottam: a …

Medvehagyma

10 évvel ezelőtt még nem is hallottam róla, ma viszont már a tavasz kihagyhatatlan "slágernövénye". De nem csak egy gyorsan múló divatról van szó, hanem egy különleges, és sok hasznos tulajdonsággal rendelkező vadnövény újra felfedezéséről. Nem csak ízében és illatában, de hatásaiban is nagyon hasonló a fokhagymához, annál azonban sokkal koncentráltabb a hatóanyag tartalma. Sajnos …