Töltött őzlábgombafejek

Avagy a legjobb dolog, ami az őzlábgombával történhet.

toltott_ozlabgomba_01

A Nagy őzlábgomba, illetve a Piruló őzlábgomba fiatal termőtestét, amikor a kalap még nem “terül” ki, dobverőnek nevezzük. Ilyenkor a gomba kalapja kitűnő alanyként szolgál arra, hogy mindenféle jóval megtöltsük. A töltelék bármi (ehető) dolog lehet, arra ügyeljünk, hogy túl intenzív ízekkel ne nyomjuk el az őzlábgomba aromáját. Az alábbi recept így inkább csak iránymutatás, legyetek bátrak és kreatívak, és töltsétek a gombakalapokat saját elképzelés szerint.

Ha elég jól választja meg az ember a hozzávalókat, akkor két őzlábgomba kalapja elegendő egy személy részére.

toltott_ozlabgomba_02

A fotókon látható esetben a töltelék az alábbiakból állt:

– sonka

– lilahagyma

– Petrezselyem gomba

– Bronzos vargánya

– tejföl

– tejszín

– kecskekrémsajt

– bors

toltott_ozlabgomba_03

A megtisztított őzlábgomba kalapokat egy muffinformába szoktam tenni, abban elég stabilan megállnak. Aztán megtöltöm az apróra vágott sonkával, hagymával, gombadarabokkal, egy kicsit megborsozom, teszek bele egy kis tejfölt, öntök hozzá tejszínt, és a végén még kerül a tetejére egy kis kecskekrémsajt is.

toltott_ozlabgomba_04

Ezután betolom az előmelegített sütőbe, és 190 C fokon kb 15 perc alatt megsütöm (alsó-felső sütési fokozatban, légkeverés nélkül). Köretként rozmaringos főtt rizzsel tálaltam, és még morzsoltam egy kevés rózsaborsot is a tetejére, csak mert az jól megy a kecskekrémsajthoz (is).

toltott_ozlabgomba_05

A mosogatóba pedig már csak a tisztára nyalt tányérok kerültek…

Ha szeretnél valami gombás ételt nálunk kipróbálni: