Gyógyhatású gombák a Kárpát-medencében – Könyvajánló

Tudta-e, hogy a Júdásfülgomba véralvadásgátló hatású, és a kínaiak már több mint 2000 éve használják a gyógyászatban, nálunk viszont csak 2011 óta árusíthatók a friss termőtestei? Vagy azt, hogy az Ízletes vargánya nem csak egy kiváló étkezési gomba, de többek között gyulladáscsökkentő hatása is van? És, hogy a Gyűrűs tuskógomba értágító hatása révén javítja a vérkeringést?
Fődi Attila most megjelent “Gyógyhatású gombák a Kárpát-medencében” című könyvéből összesen 39 gombafaj élettani hatásait, felhasználási módját, és egyéb hasznos információkat ismerhet meg az olvasó.
Mindezek mellett a könyv igazi jelentőségét nem tudom jobban megfogalmazni, mint a könyv mikológiai rektora, Szilvásy Edit:
Az európai “egészségpiacon” megjelent gyógyhatású gombákból előállított készítmények sokszor túlzott reményeket tápláló reklám- és marketinganyagaiban olvasható túlkapások tették szükségessé, hogy az olvasók egy kutatási eredményeken, tényeken alapuló, ugyanakkor közérthető munkából maguk is ellenőrizhessék, hogy a tudomány mai állása szerint mit várhatnak a különböző gyógyhatású gombafajoktól és az azokból előállított készítményekből.

A könyv megvásárolható a könyvesboltokban, vagy megrendelhető közvetlenül a szerzőtől is: attila.fodi@gmail.com