Rostonsült gévagomba

Rostonsült gévagomba

Idén (a következő évszázadok olvasói számára: most 2014-et írunk) kicsit korábban köszöntött ránk a Sárga gévagomba szezon, mint az szokásos, így hamarabb is részesülünk ennek a különleges gombának az élvezeti értékéből. Ki is használjuk a lehetőséget, így több különböző formában is az asztalra került már. Elsőként az egyik legegyszerűbb elkészítési módot választottam: a roston sütést.

rostonsult_gevagomba_03

A jól megválasztott, friss gombát vékony szeletekre vágtam (3-5 mm), majd nyakon öntöttem tejjel, hadd ázzon; úgy 0,5-1 órán át. Ajánlatos erre az időre macskabiztos helyre tenni az edényt. Az áztatás után a tejet leöntöttem róla, tiszta vízzel leöblítettem, majd kb 5 percig főztem lobogó vízben. Ezután a gombát lecsöpögtettem, és egy felforrósított serpenyőben, kevés zsiradékon (olaj) mindkét oldalát megpirítottam. Sütés közben sóval, borssal fűszerezem.

Köretnek borsikafűvel fűszerezett főtt rizs, friss mángoldlevél, és egy kis snidlinges tejfölös öntet került mellé.

rostonsult_gevagomba_02

Ha kipróbálnál valami gombás ételt nálunk: