Sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides)

A Sötét trombitagomba megfelelő időjárási és környezeti feltételek esetén tömegesen megjelenő, lomberdei gombafaj. 5-10 cm magas, teljes egészében tölcséres termőtestei már a nyár közepén megjelenhetnek, de igazán ősszel lehet a belőle sokat találni. Színe a világos szürkétől a barnásszürkén át a feketéig változhat. Frissen gyűjtve nincs különösebben erős illata vagy íze, szárítmánya azonban már sokkal intenzívebb. Éppen ezért én elsősorban fűszerezésre használom és ajánlom, bár a friss termőtestek akár salátában is felhasználhatók.

Craterellus_cornucopioides_01Akár frissen, akár szárítmányként kerül felhasználásra, főzés során érdemes figyelembe venni, hogy a gomba erősen színez, és ez egyes ételfélék esetén ronthatja a feltálalt étel vizuális élményét.

Ezt a gombát Olaszország egyes részein “a szegény ember szarvasgombájának” nevezik”, mivel többek szerint aromája a szarvasgombáéra emlékeztet.

Akár igaz, akár nem, egyedi íze mindenképpen különlegessé teszi. Többek között ennek is köszönhető, hogy ez a gombafaj lett a 2015. év gombája.

A Sötét trombitagombáról és receptekről itt olvashat többet: netgombasz.hu