Tejfölös erdei gombaleves

Posted on

Tejfölös erdei gombalevesNapok óta szenvedek, mert miután ki kellett műteni az egyik problémás bölcsességfogamat, sajnos bedurrant az egyik nyaki nyirokcsomóm. Ez egyrészről olyan érzés, mint akinek féloldalas torokgyulladása van, másrészt meg nem tudom teljesen kinyitni a számat. Nem vagyok híve a gyógyszereknek, ezért inkább a gyógyító gombák között néztem szét. Szerencsére többféle, erre a célra (is) alkalmas gyógyhatású gombaszárítmányom is van itthon, plusz a tegnapi gombász terepbejárásom során sikerült még egy kevés friss Késői laskagombát is találnom, így minden adott volt, hogy egy jó kis levest készítsek magamnak. Mert ugye ha másképp nem, ezt akár szívószállal is meg lehet enni. Turmixolva. De ennyire azért nem súlyos a helyzet, úgyhogy a turmixgép a polcon maradt, nem krémleves készült.

Felhasznált hozzávalók:
– 150 gramm friss Késői laskagomba
– 15 gramm vegyes erdei szárított gomba (Sárga rókagomba, Vargánya, Késői laska)
– 1 kisebb fej vöröshagyma
– 1 közepes gerezd fokhagyma
– 1 evőkanálnyi vaj
– 2 púpozott evőkanál tejföl
– só
Fűszerek: kakukkfű, őrölt feketebors, szárított petrezselyemzöld, borsikafű,
– meg egy kevés szárított répa

A szárított gombákat beletettem 3 dl kézmeleg vízbe, hadd ázzanak, addig a friss laskát megtisztítottam, a hagymát meg felaprítottam. A felaprított vöröshagymát a vajon egy kicsit lepirítottam (kicsit jobban, mint szerettem volna, de így is jó lett), majd rádobtam a friss laskát, meg kapott még 1 dl vizet, ne szomjazzon. Amíg felfőtt, addig megsóztam, borsoztam, és a kakukkfű is belekerült. Az első forrás után beletettem még a beáztatott gombákat is az áztatólével együtt, meg az agyonnyomott fokhagymát, és dobáltam még hozzá egy pár darab szárított sárgarépát is, majd hagytam, hadd főjön az egész kb 5 percig. Ezután megkapta még a tejfölt és a borsikafüvet is, hogy teljes legyen a kép, és további 3 percnyi főzés után már mehetett is a tányérba fotózásra. Addig pont annyit hűlt, hogy az ízérzékelésem megóvása mellett már meg tudtam enni. És maradt még egy adagnyi későbbre is.

A fenti gombák helyett más gombafajok is használhatók az elkészítéshez, de a Vargánya és a Késői laskagomba nálam most különösen fontos szerepet tölt be: mindkét gomba tartalmaz gyulladásgátló hatóanyagot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s