Vargánya

Posted on Updated on

VargányaA vargánya az egyik legkeresettebb gomba a piacokon, nem véletlenül. Különleges íze, aromája miatt sokan szeretik, de mesterséges módon ez a gomba nem termeszthető. Jól tartósítható viszont szárítással, így a termőszezonon kívül is élvezhetjük ételeinkben.

A vargánya konyhai felhasználásánál ne legyünk telhetetlenek, mert az erős aroma akár kellemetlenné is teheti az ételt. Lehetőleg kis mennyiségben, esetleg más gombákkal keverve, vagy csak ízesítésre használjuk (pl. néhány szelet a húslevesbe). Készíthető belőle tejszínes ragu húsok mellé, de remek kísérője egy szalonnás tojásnak is.

Receptek vargányához: http://www.nosalty.hu/alapanyag/varganya-gomba

Szárításra előkészített vargánya

Vargánya név alatt nálunk három fő vargányafajt különböztetünk meg; Nyári vargánya (Boletus reticulatus), Ízletes vargánya (Boletus edulis) és Bronzos vargánya (Boletus aereus). Élvezeti értékben nincs különösebb különbség közöttük (bár egyes vélemények szerint a Bronzos vargánya a legfinomabb). A vargányaszezont általában a Nyári vargánya kezdi május vége felé, és aztán egész késő őszig megtalálhatók a termőtestek. Friss vargányát tehát nyáron és ősszel érdemes a piacokon keresni, de a szárított vargánya egész évben elérhető.

Az Ízletes vargánya felhasználása a gyógyászatban
(forrás: http://www.fodiattila.hu/?p=442; Fődi (2013): Gombák az egészség szolgálatában 5. In: Javaslap, 2013. XVI. évf. 1. (134.) szám. pp. 164-168.)

Fő hatóanyaga: poliszacharidok (BEBP-1, BEBP-2, BEBP-3), BEL (egy fajspecifi kus lektin), ergoszterol és ergoszterol-peroxid, fenolos vegyületek (galluszsav, kávésav, katechin stb.)
Felhasznált részek: a termőtestet és kivonatai.
Átlagos tápérték (100 g friss gomba): fehérje: 5,7 g, zsír: 0,2 g, szénhidrát: 3,8 g, nyersrost: 2,1 g, energiatartalom: 41 kca
Főbb hatások: a BEL káros sejtburjánzást gátló (antiproliferatív), egy másik lektinje a sejtek normál osztódását serkentő (mitogén), antioxidáns, antivirális
(Vaccinia vírus), ergoszterol és ergoszterol-peroxid tartalma miatt mikrobaellenes, gyulladáscsökkentő és számos tumorsejt esetében citotoxikus

A magyar népgyógyászatban is ismert gombafaj. Zsigmond (2009 és 2011) munkáiból tudjuk, hogy Zalában hajdina- vagy vetővargányának nevezik. „Az öregek hazaviszik orvosságnak is, ha a disznó beteg, ha gyomorrontása van, vagy nem eszik, s akkor megfőzik savanyú fokhagymás levesnek az egész (főleg vén) vargányát
és azt öntik neki.” Másnaposság esetén a fiatal gombát hasonlóan főzik meg és azt használják.
Zheng és munkatársai (2007) kutatása igazolta, hogy a gomba termőtestéből izolált lektin serkentette az egerek lépsejtjeinek természetes osztódását.
Bovi és munkatársainak (2011) kutatása in vitro kimutatta, hogy a BEL lektin jelentősen csökkentette a humán karcinómasejtek növekedését. 10 µg/mL koncentrációban
92%-kal csökkentette a HT92 vastagbél-daganatsejtek növekedését.
Ugyanebben a koncentrációban közel 79%-kal csökkentette a HePG2 májráksejtek, valamint közel 77%-kal az MCF-7 emlőráksejtek növekedését. Kutatásukban több
gombafajból származó lektin sejtburjánzást gátló hatását is összehasonlították.

Szárított vargánya

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s