Örök kedvenc: a lekváros palacsinta

Hideg téli estéken van úgy, hogy megkívánsz egy kis édességet. Meg egy kis gyümölcsöt. És akkor eszedbe jut, hogy ott ül a kamrapolcon a nagyi gyümölcslekvárja, így kezedben egy kiskanállal megtámadod a befőttesüvegeket. Ínyencek azonban mégsem csak magában tolják a konzervált napfényt, mert eszükbe jut gyermekkorunk egyik kedvence: a lekváros palacsinta.

Mi itthon nem a hagyományos hazai palacsintát preferáljuk, hanem az amerikai palacsinta háziasított változatát. Ez alapterületét tekintve sokkal kisebb, mint a megszokott változat, cserébe vastagabb, mégis könnyebb a tésztája. Engem leginkább a goffri tésztájára emlékeztet, amit szintén nagyon szeretek.

ERDŐKERT Kökényzselé

Az aktuálisan fogyasztásra szánt lekvárok kiválasztása mindig nehéz feladat. Általában úgy 10-15 különböző lekvár található a polcainkon, így aztán palacsintázáskor az asztal úgy néz ki, mint egy közösségi lekvárkóstoló. De aztán persze győznek a kedvencek, így csak a készlet fele kerül ki az asztalra. Tegnap este erősen visszafogtuk magunkat, és a 3 saját mellett csak két vendéglekvárt kóstoltunk még. Azt meg kellett állapítsuk, hogy mi sokkal kevesebb cukorral szeretjük (és készítjük) a lekvárjainkat, mint az épp vendégszereplők. A kevesebb cukor miatt persze általában tovább kell főzni a lekvárokat a megfelelő állag eléréséhez, de kárpótol az intenzívebb, és közben természetesebb gyümölcsíz. A sajátjaink közül tegnap a következők kerültek terítékre: zölddió lekvár, kökényzselé és csokoládés szilvalekvár. Ez utóbbit épp a napokban készítettem, mivel nőm felhívta rá a figyelmem, hogy már nem nagyon férünk el a fagyasztókban, amik rejtegetnek még jó pár kilónyi megtisztított, kimagozott szilvát, és ez épp kapóra jött, mert a piacon egy anyuka két hete a lekvárimádó gyermekének keresett nálam valami különlegeset. Megkapta.

ERDŐKERT Csokoládés szilvalekvár