Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae)

A júdásfülgomba vagy júdásfülegomba, népies nevein fagomba vagy fülgomba (éttermekben fafülgomba) egész évben megtalálható a piacokon. Magyarországon gyakori, ehető, jótékony étkezési hatású, az egyik legrégebben fogyasztott gombafaj. Nevét a megjelenése miatt kapta, mivel a gomba formája, illetve vékony, kocsonyás-porcos húsa leginkább az emberi fülre emlékeztet. A júdásfülgombát elsősorban jótékony hatásai, és nem étkezési értéke miatt fogyasztják.
A szárított júdásfülegomba kézmeleg vízbe áztatva pár óra alatt visszanyeri friss formáját és állagát. Levesekbe, pörköltekbe, kínai ételekben való felhasználásra ajánlott. Nincs semmilyen jellegzetes íze vagy illata, de ha a szárított gombát fűszeres vízben áztatva készítjük elő a felhasználásra, akkor felveszi a fűszerek íz- és aromaanyagait.

Júdásfülgomba

A termőtest 2-6 cm átmérőjű, fiatalon inkább csésze, kifejlődve kagyló vagy fül alakú. Színe a vörösbarnától a feketésbarnáig változhat. Húsa kocsonyaszerű, porcos állagú, vékony. Általában csoportosan terem. Illata, íze nem jellegzetes.
Egész évben, többnyire a bodza, néha más lombos fák elhalt faanyagán terem.

Receptek júdásfülgombához: http://www.nosalty.hu/alapanyag/fafulgomba

Felhasználása a gyógyászatban
(forrás: http://www.fodiattila.hu/?p=307; Fődi (2012): Gombák az egészség szolgálatában 2. In: Javaslap, 2012. XV. évf. 2. (131.) szám. pp. 162–163.)

A hagyományos kínai gyógyászatban, a többi fafülgombafajjal együtt főként általános regenerálásra és a vérkeringés javítására ajánlják. Ezenkívül, többek között érelmeszesedés, magas vérnyomás, bevérzett szem, gyomorrontás következtében beálló rosszullét, levertség, véres vizelés ellen, valamint szülés utáni erősítőként használják.

Fő hatóanyaga: vízoldható (1->3)-ß-D-glükánok.
Átlagos tápérték: (100 g szárított gombában) fehérje: 14,4%, zsír: 1,2%, szénhidrát: 65,4%, rost: 4,2%, ásványisó-tartalom: 5,4%. Energiatartalom: 317 kcal.
Felhasznált részek: a termőtest és a belőle készült kivonatok.
Főbb hatások: véralvadásgátló, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, serkenti az emberi nyiroksejtek DNS-ének és RNS-ének szintetizálódását.
Misaki és társai (1981) tanulmánya szerint a júdásfülegomba vizes kivonatában talált két ß-D-glükán eredményesen „gátoltja a szarkóma-180 rosszindulatú kötőszöveti daganatok fejlődését”.
Jeong és társai (2007) a júdásfülegomba vérzsír- és trigliceridszint-csökkentő hatását igazolták.
Lelley (1999) a hasnyálmirigyben található ún. Langerhans-szigetek sejtjeit védő hatást is említ.

Júdásfülgomba

Ha szeretnél valami gombás ételt kipróbálni nálunk:

2 Replies to “Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae)”

  1. van-e mellékhatása és mennyit fogyaszthatunk belőle naponta?

    1. Mellékhatásról nem tudok (ez nem gyógyszer), és a fogyasztás mennyisége sem meghatározható. A vérhigító hatása miatt azon embereknek, akik ilyen jellegű gyógyszert szednek, nem célszerű nagyobb mennyiséget fogyasztani.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.